poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Koktajlowy zawrót głowy


Świat zwariował na punkcie koktajli czy smoothies - powstają kolejne książki z przepisami, a punkty ze świeżymi sokami i koktajlami powstają grzyby po deszczu. Ten szał jest uzasadniony, bo zielone koktajle to coś więcej niż świeżo wyciskany sok z pomarańczy albo grejpfrutów. To samo zdrowie! Od tradycyjnych owocowych koktajli różnią się tym, że w 60 proc. składają się z owoców, a w pozostałych 40 proc. – z warzyw. 


Nie polecam koktajli jako sposobu na dietę, ale świetnie jako jej uzupełnienie. Ulubione owoce możesz dowolnie łączyć ze wszystkimi zielonymi warzywami i ziołami: z selerem naciowym, sałatą, ze szpinakiem, z liśćmi buraków, natką pietruszki, kolendrą, bazylią czy miętą. Dzięki temu zawierają mnóstwo mikroelementów, które wzmacniają odporność organizmu, są ogromnym źródłem błonnika i chlorofilu, który usuwa z organizmu toksyny i wolne rodniki. Żeby koktajl był bardziej odżywczy i sycący, możesz do niego dodać kilka łyżek naturalnego jogurtu lub garść otrębów. 

Kolejny atut koktajli to detox! Odpowiednio skomponowane napoje, stymulują naturalny metabolizm, pozwalają ciału na oczyszczenie się. Jest wiele dostępnych koktajli i soków i są one łatwe do przygotowania w domu. Napoje te oczyszczają i zapobiegają odkładaniu się w organizmie toksyn spowalniających metabolizm, do tego dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, polifenoli, pomagają zapobiegać i zwalczać istniejące infekcje bakteryjne oraz spełniają szereg innych funkcji w naszym organizmie. Dobrze oczyszczają układ trawienny – wątrobę, nerki, jelito grube. Poza tym są bogatym źródłem aminokwasów, są łatwostrawne i zawierają roślinne enzymy usprawniające pracę żołądka i jelit.

Oto kilka pomysłów na soki i koktajle.  

Smoothie na wodzie kokosowej
Przepis: 
szklanka wody kokosowej
1 kiwi
1 banan
garść posiekanych liści jarmużu
1-2 łyżki nasion chia
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w blenderze.
Wierzch możesz oprószyć płatkami kokosa.  


Odżywcze koktajle można przygotowywać również na bazie herbat i ziół? W tym celu doskonale sprawdzi się zaparzona (a następnie wystudzona) mięta lub zielona herbata

Przepis: 
szklanka wystudzonej, zaparzonej mięty 
garść szpinaku/natki pietruszki
sok z połowy limonki 
szczypta cynamonu 
szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.  


9 komentarzy:

  1. Żeby mieć jeszcze kogoś kto będzie je dla mnie wymyślił i robił hi hi

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby mieć jeszcze kogoś kto będzie je dla mnie wymyślił i robił hi hi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A później jeszcze to wszsytko mył i sprzątał ;) hehe

      Usuń
  3. Mam tę książkę - uwielbiam przepisy z niej :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jarmuz rządzi jeśli chodzi o koktajle polecam też gotowe mieszanki z popularnego dyskonu

    OdpowiedzUsuń
  5. Jarmuz rządzi jeśli chodzi o koktajle polecam też gotowe mieszanki z popularnego dyskonu

    OdpowiedzUsuń